Aktualno

Agencija RS za varstvo konkurence ovrgla očitke proti dobaviteljem zemeljskega plina

Ljubljana, 15. 9. 2014 - Agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence je ustavila postopek proti 16-im dobaviteljem zemeljskega plina ter Gospodarskemu interesnemu združenju za distribucijo plina in tako dokončno ovrgla očitke, da obstaja verjetnost usklajenega ravnanja pri določanju cen zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce. Iz sklepa Agencije za varstvo konkurence tako izhaja, da dobavitelji zemeljskega plina gospodinjskim odjemalcem, med katerimi je tudi Energetika Ljubljana, niso kršili zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbe o delovanju Evropske unije.

Spomnimo, Javna agencija RS za varstvo konkurence (Agencija) je 15. februarja 2013 uvedla postopek proti 16-im dobaviteljem plina, med njimi tudi proti Energetiki Ljubljana, ter proti Gospodarskemu interesnemu združenju za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP), in sicer zaradi suma kršitve 6. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 101. člena Pogodbe o delovanju Evropske Unije. Agencija je preverjala, ali so se od dne liberalizacije trga zemeljskega plina, to je od 1. 7. 2017 dalje, cene za gospodinjske odjemalce zviševale in zniževale istočasno, s čimer naj bi bila »izkazana verjetnost, da so si dobavitelji zemeljskega plina in GIZ DZP izmenjevali občutljive poslovne informacije, ter se sporazumeli oziroma usklajeno ravnali pri določanju cen zemeljskega plina gospodinjskim odjemalcem, kar predstavlja sporazum oziroma usklajeno ravnanje, katerega cilj ali učinek je preprečevati, ovirati ali izkrivljati konkurenco v Republiki Sloveniji in na notranjem trgu.«

Velja omeniti, da naj bi k uvedbi postopka Agencije botrovala anonimna prijava iz meseca oktobra 2012.

 

Cena zemeljskega plina za uporabnike je odvisna predvsem od nakupne cene surovine in javnih dajatev

Energetika Ljubljana je kot dobavitelj zemeljskega plina na območju Ljubljane in primestnih občin vse očitke o sumih kršitve zakona takoj zavrnila in skozi postopek in preiskavo, ki jo je vodila Agencija, dokazala, da se o oblikovanju prodajnih cen zemeljskega plina ni nikoli z nikomer dogovarjala. Agencija je v okviru preiskave prejetih podatkov in dokumentov ugotovila, da ima Energetika Ljubljana sklenjeno dolgoročno pogodbo o dobavi zemeljskega plina z družbo Geoplin d.o.o., ki je hkrati tudi edini ponudnik zemeljskega plina za večino dobaviteljev zemeljskega plina kot surovine. Nadalje je Agencija ugotovila, da je bila cena zemeljskega plina za končne porabnike v veliki meri določena neodvisno od drugih dobaviteljev zemeljskega plina, in sicer v odvisnosti od dobavitelja surovine in javnih dajatev. Javne dajatve so za vse dobavitelje oziroma končne porabnike zemeljskega plina praktično enake in obvezne.

Končna cena dobaviteljev zemeljskega plina je tako v največji odvisnosti nakupne cene zemeljskega plina kot surovine, slednjo pa določa dobavitelj surovine.
Pregled cen dobaviteljev zemeljskega plina v Sloveniji je možen na spletni strani Agencije za energijo. Na ta način lahko odjemalci preverijo in primerjajo ponudbo vseh dobaviteljev zemeljskega plina po lokalnih skupnostih ali dobaviteljih.

 

Povezave:

Agencija RS za varstvo konkurence – objava sklepa: http://www.varstvo-konkurence.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/ostali_dokumenti/arhiv_sklepov/sklep96/

Agencija za energijo: Primerjalnik cen zemeljskega plina: http://www.agen-rs.si/primerjalnik/index.php?/kalkulatorplin/kalkulator/action/korak2/redirected/1/.
 

 

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Energetika Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n