Oblačno, megla
  • -3 °C
  • Oblačno, megla
Reported on:
18. December 2017 - 3:30

080 28 82

PSTE - Pametni sistemi toplotne energije

Energetika Ljubljana je prejemnik sredstev za izvedbo pilotnega projekta Pametni sistemi toplotne energije – PSTE

Energetika Ljubljana je skupaj s partnerjem GGE zasnovala projekt Pametni sistemi toplotne energije (PSTE), ki predstavlja popolnoma nov način upravljanja omrežja distribucijskega sistema ogrevanja s pomočjo sodobnih tehnologij. V okviru projekta bo realiziran razvoj in implementacija celovitega pametnega sistema za toplotno energijo, ki bo vključeval vse nivoje distribucije.

Partnerja v projektu sta zasnovala inovativni poslovni model, ki se osredotoča na zagotavljanje zanesljive toplote odjemalcem ter obenem stalno optimiranje proizvodnje in distribucije toplotne energije z namenom čim večje okoljske in ekonomske učinkovitosti.

Glavni namen projekta je razvoj kakovostne rešitve, ki naslavlja izzive optimizacije distribucijskega omrežja z uporabo celovite IT platforme za nadzor, upravljanje in optimizacijo omrežja za daljinsko ogrevanje. Uporaba inovativnih rešitev omogoča identifikacijo in vzpostavlja pogoje za odpravo težav – neustrezno delovanje toplotnih postaj, s katerimi se soočajo upravljalci sistemov daljinskega ogrevanja. Doseganje prihrankov na omrežju omogoča aktivno vključevanje odjemalcev s pomočjo spletnega vmesnika.

Izvedba projekta bo sočasno omogočila znižanje stroškov delovanja distribucijskih omrežij, obvladovanje delovanja toplotnih postaj ter izobraževanje odjemalcev o primerni rabi energije z inovativnimi pristopi. Sistemska rešitev, ki sta jo zasnovala konzorcij podjetij GGE in Energetika Ljubljana, bo omogočila prihranke goriva zaradi nižjih toplotnih izgub ter prihranke električne energije zaradi manjšega pretoka vode v sistemu daljinskega ogrevanja. Sistem celotnega upravljanja z energijo bo tako omogočal stabilno, fleksibilno in učinkovito ogrodje za razvoj distribucijskih omrežij za toplotno energijo.

Partnerja Energetika Ljubljana in GGE sta prejemnika sredstev na razpisu »Pilotni/demonstracijski projekti – I. sklop: Pretvorba, distribucija in upravljanje energije« v višini 863.805,08€.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

www.eu-skladi.si

 

 

 

 

Datoteke: 
novica_enlj_pste.pdf [pdf | 362.94 KB]
1 |
+ -
Prikaži več Prikaži manj